Biti zaljubljen - u Isusa

Uoči i na samo Valentinovo - dan zaljubljenih - ljubav nam se prezentira na mnogo načina. Mnogim putevima koračamo tražeći pravu ljubav. No, koji je jedini, pravi put kojim nam je poći i koji nas po istini može dovesti do prave bezuvjetne ljubavi?

Samo jedan put je pravi put ljubavi. Ljubavi, koja će pronaći svoj put do svakog ljudskog srca koje otvori svoje srce Bogu, koji jest - Ljubav. Svaki čovjek teži ostvarenju sebe u odnosu s drugim ljudima. Mnogi misle da će, kada nađu svoga životnoga suputnika i kada uđu u brak, to biti konačno ostvarenje svih njihovih želja i potreba. Nažalost, razočaravaju se kada ta ljubav ne ispuni njihova očekivanja i kada se odnos s bližnjima ne gradi na Božjoj bezuvjetnoj ljubavi. Samo na izvoru prave, vječne, bezuvjetne Božje ljubavi, svaki čovjek može iskusiti pravu ljubav koja će ispuniti njegovo srce.

Koja osoba može potpuno zadovoljiti naše potrebe da budemo bezuvjetno ljubljeni i da ljubimo na pravi način? Samo Isus Krist nas može privući u to otajstvo Božje Ljubavi i to u onom trenutku kad svoj život potpuno predamo njemu. Zaljubiti se u Isusa Krista smisao je našega postojanja. Graditi ljubavni i prisni odnos s Njime, uz svakodnevnu molitvu, rasti u predanju i povjerenju – to je put prave ljubavi koja nas vodi u vječnost i sjedinjenju s Bogom u Njegovu kraljevstvu.

Vjera, ufanje i ljubav - tri su stožerne kreposti koje se razvijaju iz prisnoga odnosa s Isusom. Svakodnevna molitva potiče i izgrađuje naš odnos s Bogom i tako Njegova milost natapa našu dušu. Kad molitva, bez obzira na osjećaje, postane kao disanje duše, tada Božja riječ uistinu postaje neraspadljiva hrana za naše srce. Euharistija postaje izvor žive vode koja se izljeva u našu dušu i natapa ju još većom čežnjom za Bogom u prijateljskom odnosu.

Isus Krist nam objavljuje Oca. Otac nam se objavljuje po Kristu, u Duhu Svetomu koji je naš posvetitelj i veza Trojstvene ljubavi koja se izljeva u naša srca. Naša nada i pouzdanje u Božje putove u našem životu dovodi nas do punine Kraljevstva Božjega već na ovoj zemlji. A nada ne razočarava jer je ljubav Božja izlivena u našim srcima po Duhu Svetom koji nam je dan. (Rim 5,5). Isus Krist je ispunjenje svih naših čežnja i nijedna osoba ne može ispuniti tu duboku čežnju u nama. Čovječe, zaljubi se u Krista i iskusi Nebo na zemlji, jer sam Isus je vrata koja nam otvara put u Nebo.

Biti zaljubljen u Isusa i razvijati s Njime prisni odnos kroz kušnje, odricanja, trpljenja, protivljenja ovog svijeta, padove, borbu i napasti - održat će nas postojanima i ustrajnima da dođemo do cilja za koji smo stvoreni - do Neba. Stoga, svoje slabosti prepusti Isusu, zagledaj se u Njega. Otkrij Kristovu ljepotu ljubavi i milosrđa koja te otkupila i usvojila u Božju obitelj. Ta obitelj su: Crkva kao Majka, Otac Nebeski koji je tvoj tata, Isus Krist kao tvoj brat, Duh Sveti i kraljica Neba Majka Marija, te sva braća i sestre trpeće, putujuće i proslavljene Crkve.

Ako smo dakle stvoreni za vječnost, nebeske nepropadljive stvari trebaju biti naš svakodnevni put i čežnja u življenju Božje volje. Sami od sebe ne možemo učiniti ništa, ali, u zajedništvu s Isusom Kristom sve nam je moguće. Na nama je da se potpuno predamo i zaljubimo se u Isusa. Tada nas ništa neće odvojiti od Njegove ljubavi. Ljubav i samo ljubav - neka nam bude vodilja u životu. U zaljubljenosti u Isusa svakodnevna osobna molitva postaje kao disanje duše. Prođe li samo jedan dan, a da se nismo uopće susreli u molitvi s Isusom, naći ćemo odgovor u onome što je iskusio i sveti Agustin: Nemirno je srce moje dok se ne umiri u Tebi...

Staviti Boga na prvo mjesto u životu znači podrediti svoje životne okolnosti Njegovoj providnosti. Isus nam je postavio cilj: Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.(Mt 6,33). Neka naš život bude prožet Kristovom ljubavlju, tako da nas po tome prepoznaju da smo Njegovi. A Ljubav uvijek pronađe put…

na vrh članka