Sveta Agata, mučenica zbog djevičanstva

Mnogi su kršćani pretrpjeli strašna mučenja i mučki ubijeni. Jedno od nevjerojatnih mučenja podnijela je i Sicilijanka Agata, mučenica iz prve polovice trećeg stoljeća, lijepa kršćanka iz bogate i plemenite obitelji u gradu Palermu. Progonjena zbog svoje vjere, nije se željela odreći Isusa Krista, pa je mučena tako što su joj odsječene grudi i bačene u vatru.

Djevičanstvo na koje se zavjetovala još kao djevojčica, Agata je borbeno branila. Kad je objavljen Decijev ukaz protiv kršćana, magistrat Kvintijan naložio je da se kršćanka Agata uhvati i unovči na bludništvo u bordel. Afrodizija, vlasnica bordela, imala je zadatak pokvariti Agatu, a na sve prijetnje Agata je, krijepeći se neprestanom molitvom, ostajala postojana u dobru. Bezuspješno je, čak i preko Afrodizije, Kvintijanprisiljavao Agatu da se odrekne Isusa Krista i postane njegova ljubavnica. Ogorčen, dao ju je mučiti. Drvenim spravama rastezali su joj ruke i noge, zatim joj užarenim kliještima amputirali dojku. Tada je Agata izrekla riječi: “Zar te nije stid kidati ono čime te majka dojila?”. Čudom se spasila, ali je ponovno zatvorena i stavljena na žeravicu. Tog trenutka zemlja se zatresla, Agatini mučitelji poginuše pod ruševinama, a Kvintijan je pobjegao. Agata je zahvalila dragom Bogu jer je prekinuo njezine patnje. Preminula je 5. veljače 251. u Cataniji.

Vjeruje se da je zagovorom svete Agate grad Catania spašen od erupcije vulkana Etne, a Maltežani joj zahvaljuju jer ih je 1551. spasila od turske invazije. Njezino ime ušlo je u rimski kanon Mise. Svojim djelima proslavili su je mnogi kršćanski pisci. Zazivaju je kod bolesti grudi, neplodnosti, potresa, vatre, prirodnih nepogoda, vulkanskih erupcija, a zaštitnica je Malte, Malteškoga viteškog reda, San Marina, Sicilije, Catanije, žena oboljelih od bolesti dojke, dojilja, neudatih žena, te brojnih naselja, župa, crkvi i kapela diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj.

na vrh članka