Ispiši ovu stranicu

Blagoslov obitelji i domova

Blagoslov obitelji i njihovih domova kršćanski je čin u kojemu se moli i zaziva Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi kršćanski živjeli i svjedočili svoju vjeru. Po blagoslovnoj molitvi “zaziva se Božji blagoslov na članove koji će u tom prostoru dijeliti dobro i zlo, da mogu kršćanski živjeti, uzajamno se radovati u zajedničkoj radosti i jedni drugima biti potpora u žalosti.” Djelotvornost blagoslova ovisi o vjeri i otvorenosti svih članova Isusu Kristu koji uvijek poziva da svoj život provodimo u njegovu Duhu.
 
 
U ranijim se vremenima blagoslov doživljavao kao gotovo magijska zaštita od svih vrsta zala, dok se danas više naglašava poziv na svetost života i međusobna povezanost u vjeri cijele obitelji i njihova zahvalnost Bogu na svemu. Stoga, nije uputno blagoslivljati kuću ili stan ako u njima nisu uopće nazočni članovi obitelji, nego se preporučuje blagoslov odgoditi za neko drugo vrijeme, kada će cijela obitelj (ili barem njezin veći dio) biti na okupu.
I danas se, posebno u seoskim područjima, “primanju svećenika u kuću” pridaje velika važnost, pa osim što kuća mora biti besprijekorno čista, pazi se i na mnoge druge detalje, s ciljem da se domaćin i cijela obitelj pred župnikom pokažu u najboljem svjetlu: svjetlu iskazivanja velikoga poštovanja prema svećeniku, kao onome koji se u ime Kristovo brine za duhovno dobro svoga stada. 
Kad se tako približi vrijeme blagoslova njegove kuće, domaćin svako malo izlazi na ulicu provjeravajući čuje li zvona i vidi li izdaleka svećenika i ministrante koji se približavaju, kako bi ih, kada dođu pred kuću, mogao s poštovanjem uvesti. 
Prilikom blagoslova na svakom bi se obiteljskom stolu trebali naći Sveto pismo, blagoslovljena voda, svijeća i raspelo kako bi svi članovi obitelji  kao prava “Crkva u malom” zajedničkom molitvom posvjedočili i obnovili svoju vjeru. 
Kao uspomenu na blagoslov, svećenik svakoj obitelji daje prepoznatljivu naljepnicu na kojoj se, uz slikoviti simbol ili sliku, te godinu blagoslova, nalaze i tri slova: C + M + B. U nekim  krajevima još uvijek postoji običaj da svećenik ili njegov pratitelj na nadvratniku kredom ispiše godinu blagoslova i spomenute inicijale.
Prema jednom tumačenju ova tri slova (u ‘našoj’ verziji: G+M+B) označavaju imena triju kraljeva: Gašpara (lat. Casparus), Melkiora i Baltazara, dok su prema drugom ta slova zapravo akronim latinske blagoslovne rečenice:
C = Christus M = mansionem B = benedicat , u prijevodu: Krist neka blagoslovi (ovaj) dom!
 
Mirjana Čabraja
 
Izvori: www.bitno.net, www.vjeraidjela.com