Sveti Marko evanđelist, navjestitelj spasenja

Sveti Marko, čiji blagdan slavimo 25. travnja, jedan je od četvorice evanđelista. Predaja kaže da sveti Marko nije bio jedan od apostola niti jedan od Isusovih učenika. Markovo Evanđelje nije Isusov životopis, već svjedočanstvo, proglas spasenja.

U ono vrijeme sveti Marko bio je mladić koji je koračao za uhićenim Isusom, zaogrnut samo plahtom. Kada su ga vojnici htjeli uhvatiti, ostavio je plahtu i pobjegao nag. Naime, te noći čuvao je Getsemanski vrt kako brojni hodočasnici ne bi uništili maslinik. Njegova majka upravo je taj vrt ustupila Isusu i apostolima za molitvu i noćni boravak.

Inače, sveti Marko deset puta se spominje u Novom zavjetu. Bio je Židov koji je pod utjecajem svetog Petra prešao na kršćanstvo i hodao za Isusom. Na drugom mjestu u Svetom pismu piše da Petar, čudesno oslobođen okova, dolazi u kuću majke Ivana Marka (Dj 12, 12). Petar svetog Marka zove moj sin(1 Pet 5, 4).

Od prvog tjedna kroz godinu do devetog tjedna u svakidašnjim čitanjima razmatramo Markovo evanđelje, koje počinje Isusovim proglasom: Ispunilo se vrijeme! Približilo se kraljevstvo! Obratite se! Vjerujte evanđelju! (Mk 1, 10 s.).

Markovo Evanđelje nije Isusov životopis, već svjedočanstvo, proglas spasenja. Za razliku od Mateja, ne daje veliku važnost govorima, a zaustavlja se na pripovjedalačkim dijelovima. Stil mu je jednostavan, pučki, ali pun živosti i snažnih opisa. Marko više od drugih evanđelista ističe Isusovo čovještvo. I drugi evanđelisti naglašavaju da je Isus doista pravi čovjek, ali ga promatraju u svjetlu proslavljenoga Gospodina. Marko Isusa oslikava više povijesno, kao čovjeka. Ne ublažava ono ljudsko u Isusu. Samo Marko donosi zgodu o Isusovu gnjevu, gorčini, zgražanju; samo on donosi Isusovu molbu za učenike, uzdiše i vapi Ocu. Sveti Marko kao jako dobar pripovjedač pripovijeda o događajima iz Isusova života na jednostavan način, ističe pojedinosti koje nisu istaknute u drugim evanđeljima. Njegovo pripovijedanje je pod utjecajem svetog Petra.

Sveti Marko se smatra osnivačem jedne prestižne crkve s početka kršćanstva u Aleksandriji. Kao aleksandrijskog biskupa neprijateljski raspoloženi stanovnici napali su ga na oltaru, vezali oko vrata i tako su ga vukli dok nije preminuo. Nevrijeme je spriječilo ubojice da ga spale. To je bilo na današnji dan 25.travnja 68. godine. Njegovo tijelo je ostalo netaknuto te su ga kršćani pokopali. U devetom stoljeću ostaci svetog Marka preneseni su iz Aleksandrije u Veneciju, u duždevu kapelu, gdje je kasnije sagrađena Katedrala svetog Marka. Zaštitnik je Venecije.

Zaštitnik je i odvjetnika, građevinskih radnika, zidara, staklara, pletača košara, notara i pisara, zatvorenika i Egipta. Njemu se utječe protiv nevremena, munje, tuče, protiv nepripravne smrti te za dobro vrijeme i dobru žetvu. U ikonografiji sveti Marko se prikazuje s krilatim lavom, jer naglašava snagu uskrsnuća i pobjedu smrti. Blagdan sv. Marka Evanđeliste može nam biti krasna prilika da se duhovno što više sprijateljimo i s njegovim evanđeljem i sa Svetim pismom uopće.

Svima koji nose lijepo ime Markovo želimo sretan imendan!

na vrh članka