Nedjelja Božjeg milosrđa: uzdam se u tebe, Isuse

Prve nedjelje nakon Uskrsnuća Gospodinova crkva na poseban način slavi i časti Božje milosrđe. Naš Bog, ne samo da je pristao biti mučen i ubijen da nas spasi, nego nam je i u neizmjernoj ljubavi u baštinu ostavio vrelo svoga Milosrđa. Pitaš se kako? Znaš li uopće da se možeš i danas osloniti na Njega? O da, itekako možeš... Evo, čitaj riječi Ljubljenoga koje je izrekao tebi i meni po duši koja je pristala čuti Njegov glas.

Ovo reče Gospodin: Obećavam da se duša koja bude štovala ovu sliku ne će izgubiti. I obećavam joj već ovdje na zemlji pobjedu nad neprijateljima, a osobito u času smrti. Ja sâm branit ću ju kao svoju čast.

Te dvije zrake označuju krv i vodu... (one) izviru iz nutrine mojega milosrđa u trenutku kada je moje umiruće srce na križu bilo kopljem probodeno.

Kćeri moja, govori cijelomu svijetu o mojemu neshvatljivom milosrđu. Želim da svetkovina milosrđa bude utočište i zaklon svim dušama, osobito bijednim grješnicima. Toga su dana otvorene nutrine milosrđa mojega i ja izlijevam čitavo more milosti na duše koje se približe izvoru mojega milosrđa. Duša koja pristupi ispovijedi i sv. pričesti zadobit će potpuni oprost od grijeha i kazni. Neka se nijedna duša ne boji meni približiti, makar joj grijesi bili crveni kao skerlet. Svetkovina milosrđa izvire iz moje nutrine i želim da se slavi u prvu nedjelju po Uskrsu.

Duše koje šire slavu mojega milosrđa štitit ću čitavoga života njihova kao što nježna majka zaštićuje svoje dojenče. U času smrti ne ću im biti sudac, nego milosrdni otkupitelj. U tomu posljednjem času duša nema druge zaštite osim mojega milosrđa. Blago duši koja se za života uranjala u izvor milosrđa jer je ne će stići pravda.

Prije nego dođem kao pravedni sudac, otvaram širom vrata svojega milosrđa. Tko ne želi proći kroz vrata milosrđa, mora proći kroz vrata moje pravednosti. Duše koje budu molile ovu krunicu obuhvatit ću svojim milosrđem za života, a osobito u času smrti. Čovječanstvo ne će pronaći mira dok se ne obrati izvoru mojega milosrđa. Reci napaćenomu čovječanstvu da se privine na moje milosrdno srce i ja ću ga ispuniti mirom.


Zvuči ti malo nestvarno, zar ne? Zamisli tek kako je bilo redovnici kojoj je Gospodin povjerio ovo blago i, štoviše, zadužio je da ga otkrije tebi i meni. Misliš li da je sestri Faustini to bila jednostavna zadaća? Ne, nipošto nije bilo jednostavno izaći iz okvira svakodnevnice i reći Spasitelj je doista živ, ukazao mi se, i traži od mene da gledam njegovu Muku i upoznajem milosrđe njegova Srca. Zato prije nego odbiješ mogućnost istinitosti ove milosti zastani na tren i pobliže upoznaj pobožnost koja je Bogu tako mila. Ne boj se, neće ti oduzeti puno vremena, nije tako duga. Pogledaj, jednostavno je, krunica Božjeg milosrđa ide ovako:

Oče naš, Zdravo Marijo, Vjerovanje

a) na velika zrnca:

Vječni Oče, prikazujem Ti Tijelo i Krv, Dušu i Božanstvo Tvoga Preljubljenoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista, kao zadovoljštinu za grijehe naše i grijehe cijeloga svijeta. b) na mala zrnca (deset puta)

Po pregorkoj muci Isusovoj, Budi milosrdan nama i cijelome svijetu.

Na kraju krunice doda se tri puta: Sveti Bože, Sveti Jaki Bože, Sveti Besmrtni Bože, smiluj se nama i cijelome svijetu.

Prvi dan

Isus: Dovedi mi danas cijelo čovječanstvo, a osobito sve grješnike i uroni ih u more mojega milosrđa. Time me tješiš u gorkoj žalosti u koju me utapa gubitak duša.

Drugi dan

Isus: Danas mi dovedi duše svećenika i redovnika i uroni ih u moje neizmjerno milosrđe. One su mi dale snagu podnijeti pregorku muku. Po njima se kao kroz rukavce izlijeva moje milosrđe na čitavo čovječanstvo.

Treći dan

Isus: Danas mi dovedi sve pobožne i vjerne duše i uroni ih u more mojega milosrđa. Te su me duše tješile na križnome putu i bile kapi okrjepe usred mora gorčine.

Četvrti dan

Isus: Danas mi dovedi duše pogana i onih koji me još nisu upoznali. I na njih sam mislio u svojoj gorkoj muci. Njihov je budući žar tješio srce moje. Uroni ih u more mojega milosrđa.

Peti dan

Isus: Danas mi dovedi duše heretika i odmetnika i uroni ih u more mojega milosrđa. U gorkoj muci razdirale su mi tijelo i srce – moju Crkvu. Kada se vraćaju u jedinstvo Crkve, zacjeljuju moje rane i na taj mi način ublažavaju muke.

Šesti dan

Isus: Danas mi dovedi tihe i ponizne duše te duše male djece i uroni ih u more mojega milosrđa. Te su duše najsličnije mojemu srcu. One su me krijepile u mojoj gorkoj smrtnoj muci; vidio sam ih kao zemaljske anđele što bdiju uz moje oltare. Na njih izlijevam rijeke svojih milosti. Samo ponizna duša sposobna je primiti moje milosti. Poniznim dušama darujem svoje povjerenje.

Sedmi dan

Isus: Danas mi dovedi duše koje posebno časte i slave moje milosrđe i uroni ih u moje milosrđe. Te su duše najčešće oplakivale moju muku i one su najdublje prodrle u moj duh. One su živo ogledalo mojega milosrdnog srca. Te duše svijetlit će u budućemu život.

Osmi dan

Isus: Danas mi dovedi duše koje su u tamnici čistilišta i uroni ih u ponor mojega milosrđa. Neke rijeke moje krvi ohlade njihov oganj! Te duše posebno ljubim jer daju zadovoljštinu mojoj pravednosti. U tvojoj je moći donijeti im olakšanje. Uzmi iz blaga moje Crkve sve oproste i prikazuj za njih... O, kada bi znala njihove muke, neprestano bi za njih prinosila duhovnu milostinju i plaćala njihove dugove mojoj pravednosti.

Deveti dan

Isus: Danas mi dovedi ozeble duše i uroni ih u ponor mojega milosrđa. Te duše najbolnije ranjavaju srce moje. Moja je duša u Maslinskome vrtu doživjela najveće gađenje zbog ozeble duše. One su bile povod mojim riječima: 'Oče, ukloni ovaj kalež, ako je to volja tvoja.' Za njih je moje milosrđe posljednja slamka spasa.

Vidiš, nije tako teško… Hajde, odvaži se na avanturu sa svojim Spasiteljem! U mome srcu još odzvanjaju riječi Prije nego dođem kao pravedni sudac, otvaram širom vrata svojega milosrđa. Tko ne želi proći kroz vrata milosrđa, mora proći kroz vrata moje pravednosti. Ja biram Milosrđe. A ti?

na vrh članka