Obrati se, Gospodin te čeka

Snaga vjere začuđuje ljude svih vjekova. Uvijek su postojali oni koji su išli protiv Božje volje i struje svijeta, a upravo ti ljudi su kasnije unijeli velike promjene u svijet. Kao primjer može se navesti sv. Pavao koji je od progonitelja Crkve postao njezin najsnažniji branitelj i pronositelj Radosne vijesti čije obraćenje Crkva slavi 25. siječnja. Idući za Damask, oko 30. god., na ulazu u grad Pavao doživljava svoje obraćenje, i to tako što je začuo glas s neba koji ga je upitao: “Savle, Savle, zašto me progoniš?” Pao je s konja i privremeno fizički oslijepio. Taj događaj predstavlja i pad s njegovih dosadašnjih svjetonazora i početak novoga razdoblja njegova života.
 
 
Po svojoj biti čovjek je grešan odnosno sklon grijehu, ali ima savjest po kojoj može raspoznati dobro od zla i odlučiti kojim će putem ići. Utemeljitelj salezijanaca, sveti Ivan don Bosco kaže da biti dobar ne znači ne pogriješiti, nego uvijek se iznova popraviti. Obraćenje se događa svaki puta kada uviđamo što nismo dobro učinili, pokajemo se i zamolimo Boga za oproštenje te odemo na ispovijed. Svaka ispovijed je obraćenje, vraćanje Bogu - novi početak.
 
No ponekad nas grijeh toliko udalji da postanemo „slijepi“ i više ne čujemo glas savjesti. Primjer sv. Pavla pokazuje da nam je Bog upravo najbliži kada smo mi u svom ljudskom shvaćanju najdalje od Njega. Cijelo vrijeme On nas strpljivo čeka i zove na obraćenje, ali tek kada sami dopustimo počinje Njegovo djelovanje. Bogu treba naša šutnja u kojoj ćemo razmisliti o sebi i o svom životu, šutnja u kojoj ćemo tražiti pravi put, a ne samo pratiti druge koji su se možda izgubili. On čeka da zakucamo na njegova vrata i da shvatimo da život kakav on traži od nas nije uvijek lagan, ali je uvijek vrijedan. Bog čeka da pokažemo koliko nam je stalo, a postoji samo jedan način kojim to kazujemo, a taj je koliko stvari radimo iz ljubavi, koliko svakoga dana pokazujemo ljubavi prema svojim bližnjima i njemu. A onda kada mu damo svoje srce slijedi njegovo izlijevanje blagoslova na nas, njegov dar, a on nam daje cijeloga sebe.
                              
Matej Japarić
 
na vrh članka