Slavlje Prve svete pričesti u Bukovlju

Na 4.vazmenu nedjelju 26. travnja u filijalnoj crkvi sv. Josipa u Bukovlju proslavljena je Prva sveta pričest. Po prvi puta euharistijskog su Isusa u svoja srdašca primili 36-ero mališana, koje su duhovno za ovaj sakrament pripravljali p. Rafal Kiedrowicz i vjeroučiteljica Nikolina Krstičević.

Dan uoči, u subotu 25. travnja prvopričesnici su prvi put pristupili i sakramentu Pomirenja (svetoj ispovijedi), kao i njihovi roditelji, te su se tako pripravili za primanje sakramenta svete pričesti. Tijekom misnoga slavlja djeca svojim prigodnim recitacijama, zahvalama, molbama i prinosom darova aktivno sudjelovala, a ovonedjeljne biblijske tekstove čitali su njihovi roditelji. Svečanu misu predvodio jepodvinjski župnik p. Ante Šiško, uz koncelebraciju p. Rafala, a pjevanjem je animirao VIS Cor Unum.

Prigodnu propovijed p. Ante interpretirao je kroz interakciju odnosno dijalog sa samim prvopričesnicima postavljajući im pitanja na koja su oni radosno i točno odgovarali. Pojašnjavajući djeci čitanje iz Evanđelja po Luki, o tome kakoKleofa i drugi učenik na putu za Emaus nisu prepoznali uskrslog Isusa nego su bili tužni i razočarani misleći da je Isus mrtav, p. Ante istaknuo je kako to i danas neki kršćani misle. Ali, Isus je uskrsnuo, on nam i danas govori po Svetom pismu; a s većenik kada poljubi Bibliju on ljubi Isusa objasnio je mališanima p. Ante.

Kleofa i drugi učenik išli sus Isusom do Jeruzalema, a Isus im je morao tumačiti sveta pisma.Oni su slušali i osjećali radost u srcu pa su ga,kad je pala večer,zamolili neka ostane s njima.Kad je za večerom blagoslovio i lomio kruh tad su ga prepoznali.Pa, zar nam nije srce gorjelo dok nam je progovarao, tumačio - govorili su učenici Tako i mi kada smo s Isusom, kad slušamo njegovu Riječ, kad dopuštamo da nas ta Riječ dotakne,tada naše srce gori. Ne dimi, nego 'gori'. A danas ćete vi na poseban način primiti Isusa u vaše srce i onda će vaše srce gorjeti od radosti, poručio je prvopričesnicima župnik Ante.

Posvijestio je kako je Isus svojim porukama vi ste svjetlost svijeta, zapravo rekao da je On Svjetlo Svijeta. I danas ćete vi na tom svjetlu upaliti svijeću svoga srca. Jedna mala svijeća ne može puno učiniti, osvijetliti ali može zapaliti drugu, pa treću, pa petu i tako dalje, pa će biti puno svjetlosti i nema više mraka. Problem je što danas mnogi ne zapale tu svijeću, što žele živjeti u mraku, bez Isusa koji je Svjetlost ovoga svijeta.Problem je u tome što nisu prepoznali da je Isus ovdjeprisutan u lomljenju kruha, problem je što se mnogi nisu dugo ispovijedali kao što ste vi jučer,problem je što mnogi nisu došli po tu hranu neba. Jednog dana Isus će ih za to pitati.Svake nedjelje Isus ti je slao pozivnicu: 'dođi k meni, na moju gozbu',a ti si bio u lovu, u kladionici, u gostionici, nisi imao vremena za Njega. Zato ćemo sada zamoliti Isusa neka ražari danas vaša srca, a preko vaših srca neka ispuni srca vaših roditelja, krsnog kuma, djeda, bake i svih ostalih koji budu s vama, naglasio je p. Šiško.

Kako je ova nedjelja Dobroga pastira ujedno i dan molitve za redovnička i svećenička zvanja, pozvao je na kraju sve vjernike neka napose u zajedništvu svojih obitelji mole za sadašnja i nova duhovna zvanja (redovnice, redovnike, svećenike) jer nam po njima Isus dolazi, a među ovih 36 prvopričesnika sigurno netko ima taj Gospodinov poziv.

U procesiji s prinosnim darovima prvopričesnici su pred Kristov oltar uz molitve prinijeli križ, Bibliju, hrvatsku zastavu (simbol naše zemaljske Domovine), školsku torbu s udžbenicima, nogometnu loptu i bombone kao simboliku dječjih radosti, kruh i vino za euharistijsku pretvorbu, te ono što je na poseban način dirnulo sve prisutne vjernike: novčani dar koji su prvopričesnici prikupili za potrebe liječenja njihove male sumještanke, inače ministrantice naše župe, Sare Krilj koja se u Zagrebu liječi od teške bolesti.

Na kraju su roditelji zahvalili Gospodinu za sve milosti te obećali da će voditi svoju djecu na putu vjere. A prvopričesnici su veselom pjesmom završili ovo misno slavlje i pozirali za zajedničku fotografiju.

na vrh članka