Veliko jubilejsko hodočašće

U nedjelju 29. veljače,  vjernici iz Slavonskobrodskog dekanata zaputili su se na veliko jubilejsko hodočašće u đakovačku prvostolnicu sv.Petra. Dogovoren polazak je bio u 14.00 sati, gdje je ispred naše župe krenulo 5 autobusa, od ukupno 33 našeg dekanata. Na samom početku putovanja, s našim paterom Rafalom izmolili smo deseticu krunice, te dobili kratke smjernice o današnjem sadržaju. Svaki od nas vjernika u ovoj godini milosrđa, uputio se u katedralu u Đakovo, gdje su 13.prosinca 2015. svečano otvorena "Vrata milosrđa".Vjerujem da nas je na put povela tiha čežnja srca za oproštenjem grijeha bilo naših osobnih, bilo za nekog nam dragog pokojnika, koje nam ove godine Crkva daruje.

Na samom početku putovanja, s našim paterom Rafalom izmolili smo deseticu krunice, te dobili kratke smjernice o današnjem sadržaju. Svaki od nas vjernika u ovoj godini milosrđa, uputio se u katedralu u Đakovo, gdje su 13.prosinca 2015. svečano otvorena "Vrata milosrđa".Vjerujem da nas je na put povela tiha čežnja srca za oproštenjem grijeha bilo naših osobnih, bilo za nekog nam dragog pokojnika, koje nam ove godine Crkva daruje. Dok gume autobusa prijanjaju uz asfalt i voze nas pod sigurnom rukom našega vozača, gledam kroz prozor našu ravnu Slavoniju..u svakom selu kroz koje prolazimo Bože moj, tvoja kuća i tvoj Sveti križ na njoj, a između njih i male kapelice i raspela koja su postavljena čak i po ne naseljenim dijelovima. Tvoji križevi postavljeni kao stup između neba i zemlje, kao da nam govoriš "Ne boj, ja sam s tobom!"

 

Oko 15.00 sati, stigli smo pred katedralu gdje nas je dočekao svećenik i zaželio nam dobrodošlicu, te nam pomogao da se razvrstamo po župama iz kojih smo došli. Oko 15.00 sati započeo je obred prije ulaska kroz vrata milosrđa, kako je rekao da bismo zadobili milost i oproštenje, te da simbolika ukrašenih vrata milosrđa, označavaju Krista koji govori; "-Ja sam vrata!" Blagoslov svetom vodom i ulazak u katedralu dok zbor pjeva -milosrdni kao Otac! 

 

Mnogo nas je došlo iz našeg dekanata, a mjesta ima za još. Ne mogu da ne primjetim, Isuse, male urešene ispovjedaonice u kojoj nas čekaju Tvoji predstavnici na zemlji, da nam pomognu da se duhovno okupamo te  da bi čisti došli pred Tvoj stol i blagovali Tvoj Kruh. 

 

Početak svečanog misnog slavlja pjesmom -"Ja se kajem Bože mili" i svečani ulazak kroz Crkvu sa križem, iza kojega idu naši pastiri iz svake naše župe, te nadbiskup Đuro Hranić koji blagoslivlja hodočasnike. Prije samog misnog slavlja obratio nam se predstavnik našeg dekanata Ivan Lenić, rekavši, da s vjerom dolazimo Ocu sa svojim molbama i prošnjama. U zagrljaj u koji nas privlači po svom Sinu dobrom pastiru koji nas doziva, traži, okuplja, nosi na ramenima. S tom vjerom želimo pod svodovima ovoga velikoga hrama biti ponizni molitelji, prosci Očeva milosrđa, tako potrebnoga našemu gradu, te snagu primljenog milosrđa nositi jedni drugima. 

 

Početak misnog slavlja i pozdrav svim okupljenim svećenicima, redovnicima, te vjernicima uputio je nadbiskup Hranić, rekavši da smo svojom vjerom i ljubavlju ispunili ovu katedralu. 

 

Nakon čitanja Božje riječi i današnjeg Evanđelja razlomio je Božju riječ rekavši; da Bog nije taj koji kažnjava, te da je to krivo poimanje Boga. Mi sami svojim grijesima sebi činimo zlo. Da je grijeh sam po sebi samoubilački čin, te se na taj način sami udaljavamo od Boga. Grijeh kao takav pogađa društvene dimenzije, pogađa i druge ljude (posljedica grijeha) te zbog posljedica trpe i nevini građani. Što nam je činiti? 

 

Obratiti se. Obratiti se i okrenuti se Bogu koji je sama ljubav i milosrđe. Bog obuhvaća ljudsku povijest, a Isus je utjelovljeno biće Božjeg milosrđa, koji je strpljiv prema nama i uvijek nas čeka. Rekao je da je Crkva mistično tijelo, a katedrala biskupova Crkva, majka svih Crkava u  jednoj biskupiji, te da smo danas došli zadobiti milost i oproštenje od posljedica grijeha.Da dopustimo da nas Bog dotakne svojom dobrotom i milosrđem, jer smo svjesni da smo krhki i slabi ljudi. Da nas On obnovi, da možemo u ovom svijetu i društvu suočiti se svim izazovima s kojima smo suočeni. Na kraju misnog slavlja povodom 150-te obljetnice katedrale, podijelio je na poklon sliku svakom svećeniku, predstavniku župe iz koje su došli. 

 

Nahranjeni Božjom riječju i zadobivenim milostima, polako smo krenuli prema našim autobusima, koji su nas vratili u naše župe. Još jednom smo se zahvalili Bogu na dobivenim milostima molitvom koju je započeo naŠ pater Rafal. 

 

Ponesimo zadobivene milosti, i milosrđe svojim obiteljima, te budimo nasljedovatelji Božje ljubavi koju trebamo dijeliti s drugima. 

 

 

 

Više u ovoj kategoriji: « "24 sata za Gospodina" Župni Caritas »
na vrh članka