Drugi dan trodnevnice uoči Antunova

Drugi dan duhovne obnove uoči crkvenog goda u Podvinju započeo je oko 18.00 sati molitvom svete krunice. Potom, u 19.00 sati uslijedila je sv. misa uz duhovni nagovor pod vodstvom velečasnog Dragutina Goričaneca, župnika u župi Uzvišenja svetog Križa u Završju Netretićkom, nedaleko od Karlovca.

 

 

Odmah na početku misnog slavlja, ujedno i na dan svetkovine Presvetog Trojstva, naš duhovni predvoditelj na vrlo simpatičan način ukazao je što će to biti tema i poruka ovog dana, rekavši: „Ja sam samo Isusov magarac. Što vam ja to mogu dati, a da već nije od Gospodina…“ Dakle, htio je ukazati kako je Bog taj koji djeluje preko svih nas te da ne padamo pod utjecaj lažnih božanstava. U propovijedi je nastavio s tim promišljanjem navodeći upravo starozavjetni primjer naroda koji se okrenuo od Boga i počeo klanjati običnom kipu. Zatim, vrlo dojmljivim primjerima iz vlastitog života nastavio je ukazivati koliko je velika Božja providnost. Otkrio je činjenicu da je trebao biti abortiran (pobačen), jer liječnici su ustanovili da njegovoj majci prijeti smrt ukoliko rodi. No ona je ispravno odlučila, rodila je, i uz sve doživjela starost. Kasnije u svom životu, upravo je on odvratio jednu mladu majku od toga čina, s riječima ohrabrenja te moleći za nju.

 

Ukazao je također na opasnost koja prijeti od ovoga svijeta i razliku između blagoslovljenog i prokletog novca, navodeći primjere obitelji iz vlastitog kraja. Radili su nedjeljama i blagdanima u inozemstvu kako bi stekli što više. Uspjeli su u tome, izgradili lijepe i velike kuće, ali u tim ljudima - obiteljima nije bilo zadovoljstva i sklada.

 

Duhovna je obnova završila klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom te uz još nekoliko svjedočenja iz vlastitog života vlč. Dragutina Goričaneca.

 

Dao nam je snažnu i vrlo jasnu poruku: Budimo skromni i ponizni, a za bilo koji problem ili nedoumicu u životu, obratimo se najprije Gospodinu jer On zna za svakog od nas ima najbolji plan.

 

 

Matej Japarić

 

 

na vrh članka