Blagdan Sveta Tri Kralja ili Bogojavljanje

6. siječnja svetkovina je sveta Tri Kralja ili Bogojavljanje. Tri kralja Baltazar, Melkior i Gašpar , predstavnici poganskih naroda dolaze se pokloniti i darovati Isusa nakon rođenja. 
Veliko otajstvo se tad dogodilo. Bog se objavljuje poganima i njih troje kreću na put slijedeći betlehemsku zvijezdu da bi se poklonili Kralju slave, Kralju svega stvorenoga i Kralju poganima jer Bog upravo govori da je tu za svakoga čovjeka bez obzira na sve. 
 
U našem narodu se na taj dan svetkovinu Sveta Tri Kralja blagoslivlja voda. Blagoslovljena voda, posvećena ili blagoslovljena taj dan, služi vjernicima za blagoslov kuća, imanja , stoke, ali i za bolesnike jer u mnogim slučajevima blagoslovljena voda je bila i ozdravljujuća voda. 
 
I u našoj podvinjskoj crkvi nakon jutarnje svete Mise koju je služio naš župnik p. Josaphat vršio se obred blagoslova vode. Pater je pozvao vjernike da pođu van gdje je bila pripravljena velika posuda poput bureta napunjena vodom. Pater je prvo pročitao Riječ Božju, molitvu vjernika, litanije svima svetima, a tada uz molitvu Gospodnju započeo je blagoslov vode tako što je blagoslovljenu sol sipao u vodu pa potom molio. Na kraju je sa blagoslovljenom vodom blagoslovio u velikom broju okupljeni puk. Vjernici su se prekrižili i svoje donesene bočice sipali blagoslovljenu vodu koju nose sa sobom svojim domovima. 
 
Blagoslovljeno je bilo u našoj podvinjskoj crkvi u ovu sunčanu, neobično toplu blagdansku subotu na blagdan Sveta Tri Kralja.
 
Rafaela Janković 
 
na vrh članka