Sveti Nikola Tavelić

Nikola Tavelić rođen je 1350 godine u Šibeniku u obitelji šibenskih Tavelića, starohrvatskog plemena Šubić, što dokazuju i crveno – bijelo – plave kocke njegovog obiteljskog grba. Postao je prvi hrvatski svetac. U mladosti je stupio u franjevački red i 12 godina propovijeda kao misionar u Bosni. Bili su tada vrlo teški uvjeti za rad te nakon smrti bosanskog kralja Tvrtka 1391 i nereda koji su uslijedili zbog borbe za vlast i nemogući Nikola se sa dvojicom svoje subraće uputio kao misionar u Svetu Zemlju. To će ga dovesti do mučeničke smrti.
 
Vođeni odlukom da služe dobru nevjernika pođu k najvećoj muslimanskoj džamiji, takozvanoj Omarovoj džamiji, a zatim i do stana državnog službenika takozvanog kadije koji je vršio vjersku upravu u gradu da u djelo provedu stvorenu odluku. Bilo je to 11. studeni 1391. Slavio se blagdan Kurban Bajram, uz veliko sudjelovanje svijeta. Ušavši u kuću sasvim slobodno počeše govoriti Kristov nauk s nadom da će se slušatelji obasjani Božjim svjetlom prikloniti tome nauku. Vodio ih je žar i zanos da zbog istinske Kršćanske vjere podnesu mučeništvo. Takvo ih očekivanje nije prevarilo.
Čuvši napad na svoj zakon, prisutni se silno rasrde na propovjednika Evanđelja, osobito kadija koji odmah nastupi kao sudac. Tražio je da opozovu što su rekli i odstupe od kršćanske sekte ili će umrijeti. Kad nisu htjeli odstupiti on ih osudi na smrt, a prisutni odmah navale na njih i stanu ih tuči. Tri su dana trpjeli najstrašnije muke, a zatim izvedeni pred gradski sud, gdje su opet izjavili da je Krist Sin Božji. I bila im je izrečena smrtna osuda. Tada navališe na njih mačevima i sasjekoše ih, raskomadaše i baciše na lomaču. Njihov pepeo su raznesli da ih kršćani ne bi možda sačuvali i štovali.
1880. godine pokrenut je postupak da ga se proglasi blaženim što je učinjeno dekretom 1889. godine za šibensku biskupiju. Svecem je proglašen 1970. Podignute su mu crkve i oltari u domovini i po svim kontinentima, a pisci i umjetnici ovjekovječili su njegov lik kroz kipove, slike, književna i glazbena djela. Godine 1937 hrvatski katolici podigli su mu oltar u Jeruzalemu, unutar Češke kapelice, na obronku Maslinske gore.
Njegov blagdan slavi se 14. studenog i štuje ga se kao zaštitnika hrvatskog naroda. Postoje i brojne molitve koje mu se upućuju. Evo jedne od njih:
„Sveti Nikola, tolikim si svojim štovateljima pritekao u pomoć u različitim potrebama i tako ih utješio i obradovao. Molim te da i meni pomogneš u mojoj potrebi i tako me utješiš i obraduješ. Isprosi mi od Boga milost …… ako je to na veću slavu Božju i moje spasenje. Amen.
 
Suzana Tumbas 
 
Više u ovoj kategoriji: « Ljubav živi... Sveti Ivan od Križa »
na vrh članka