Sveti Ivan od Križa

Crkva se na današnji dan 14. prosinca spominje sveca koji je poznat i kao svetac, mistik, sveti Ivan od Križa. Rodio se 1542. u malom selu Fontiveros, u blizini Avile, u Castilla la Vieju, od Gonzala de Yepesa i Cataline Alvarez . Vrlo je mlad ostao bez oca, a s majkom i bratom preselio se u Medinu del Campo, u blizini Valladolida, trgovačkog i kulturnog središta. Tu je pohađao Colegio de los Doctrinos, obavljajući također neke manje poslove za sestre u crkvi. Zbog svojih osobina i rezultata u učenju primljen je bio kao bolničar, a zatim u Isusovački zavod. Po završetku naobrazbe, opredijelio se za redovnički život i to novicijat kod karmelićana uzevši ime Matija.
 
 
Nastavio je školovanje da bi 1567. godine bio zaređen za svećenika. Nepravedna osuda dovodi ga u samicu gdje je proveo više mjeseci bio podvrgnut mučenjima i raznim torturama. Za vrijeme boravka u samici piše svoj Duhovni spjev, a nakon toga uspijeva pobjeći iz zatvora da bi se sakrio u samostanu bosonogih karmelićana. Odatle odlazi za Andaluziju, gdje je u samostanu postao provincijski vikar. Vraća se u svoj rodni kraj i stanuje u samostanu u Segoviji, gdje je obnašao službu poglavara tamošnje zajednice . Nakon nekog vremena razrješuju ga svih aktivnosti i premještaju u redovničku provinciju u u Maksiko gdje je trebao otići sa još desetoricom braće. Razboljeva se i umire u noći s 13. na 14. prosinca 1591., dok je sa braćom molio Časoslov. 
 
Ivan se smatra jednim od najvažnijih lirskih pjesnika španjolske književnosti. Četiri su njegova najveća djela: Uspon na goru Karmel, Tamna noć duše, Duhovni spjev i Živi plamen ljubavi. Kroz svoja djela , Ivan nam donosi put k Bogu, put k savršenosti preko triju teologalnih kreposti: vjerom, nadom i ljubavlju, koji čiste namjeru, sjećanje i volju. Ivan nam približava samu objavu Boga preko stvaranja, Božjih zakona i samoga Krista kao savršenstvo ljubavi. Sveti Ivan osim što ga nazivam mistikom , on je i svetac ljubavi jer njegova djela, misli, sve ono kako, zašto smo stvoreni, sve se svodi na ljubav Boga i čovjeka. 
 
Rafaela Janković 
 
na vrh članka