Svetac "džentlmen", sv. Franjo Saleški

Franjo Saleški, rođen 21. kolovoza 1567. u Francuskoj u plemićkoj obitelji, bio je ženevski biskup i crkveni naučitelj. Studirao je pravo i teološke znanosti te se kasnio zaredio za svećenika i postao ženevskim biskupom. Umro je 28. prosinca 1622. u Lyonu, a za vrijeme svoga života je radio na povratku protestanata katoličkoj Crkvi.
 
 
Franjo Saleški je nazvan i ‘svecem džentlmenom’ jer je bio, iako iz obitelji visokog društvenog položaja, prožet Božjom ljubavlju. U njegovim djelima se isticao njegov dar duhovnog vodstva. U ono je vrijeme poštivao raznovrsne pobožnosti jer je znao da put prema savršenosti, prema vječnoj ljubavi, je raznolik. Poticao je sve ljude svih staleža za rast u crkvi, u svetosti. Također je poznata njegova misao da je svetost moguća bilo kada bilo gdje, čak i na poslu gdje bi trebali odvojiti malo vremena te ga posvetiti našem Bogu - za zrelog kršćanina nije dovoljna samo molitva ujutro ili navečer jer mu trebamo prikazati svoj život, brige, obveze, obitelj.
 
U žurbi današnjeg svijeta mnogi ljudi zaborave na molitvu. Zaborave odvojiti tih pet minuta i zahvaliti se Bogu za svoj život, za kruh na stolu kojeg ima ili za svoje zdravlje, reći mu svoje muke i zatražiti snagu da nosimo svoje križeve. Riječi svetog Franje Saleškog nam pomažu da ostanemo na pravom putu prema Božjoj milosti i ljubavi.
 
Bruno Benčević
 
na vrh članka